MÜŞTERİYE ULAŞMANIN YOLU
Firmaların ihracatta yaşadıkları en büyük problem Müşteriye ulaşmaktır. Yeni bir firma olarak müşteriye ulaşmak için kapı kapı dolaşmak gerekmez. Firmaların müşteriye ulaşmasında en güncel uygulama internette var olmalarıdır. Yurtdışına açılacak olan firmanın öncelikle web-sitesi olmalıdır çünkü yurtdışından firmayı araştıran bir müşteri adayı için yaratılan ilk imaj firmanın web-sitesindeki görünen imajıdır. Oluşturulacak web-sitesinde firmalar referanslarını, sertifikalarını sergileyerek ürünlerini pazarlayabilirler.
E-Ticaret kısaca ticaretin elektronik ortamda yapılmasıdır. İnternet üzerinden mal ve hizmetlerin üretimi, satışı, tanıtımı ve ödeme işlemlerinin yapılarak ticareti kolaylaştırması en önemli özelliğidir.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret hızla yaygınlaşıyor ve e-ticaretin payı giderek artıyor. Artık müşterinin sizi bulmasını beklemek yerine, gelişen teknolojinin sunduğu fırsatları kullanarak ürünleriniz ve hizmetlerinizi müşteriye ulaştırmak ve dünya çapında ticaret yapma zamanı geldi.
Geleneksel pazarlama yöntemlerine, İnternet olanaklarını da ekleyen firmalar, sadece belirli bir kitleye satış yapabilmenin ötesine geçip, üretkenliği ve yaratıcılığı arttıran küresel e-ticaret bağlantıları kurma şansını elde ediyor. Eskiden birçok şirket televizyon, gazete, radyo gibi araçları kullanarak potansiyel müşterilerine ulaşmaya uğraşırken, bugün bunlara İnternet üzerinden reklamcılık ve pazarlama da eklenerek KOBİ’ler kendi kabuklarından çıkıp dünyaya açılıyor. Dünyaya açılan kobiler her geçen gün biraz daha büyüyerek kazançlarını arttırıyor.
Neden siz de bu şirketlerden biri olmayasınız? Bu proje ile ALTSO, ITB ve LIMBURG Odası üyelerine e-ticaretle dünyaya açılma fırsatı sunuyor.
E-ticareti bu kadar gözde kılan unsurlar arasında; e-ticaretin, şirket ile hedef kitlesi arasındaki doğrudan ilişki sağlaması, pazarlamacılara istedikleri bilgileri sunması, hızlı ve düşük maliyetli olması ve tüm bunların elektronik ortamda yapılıyor olması sayılabilir. Diğer olumlu unsurlar arasında ise dağıtımda kolaylık ve ucuzluk, tüketici ile daha rahat etkileşim, anında geri dönüş, dikkat çekicilik, küresel pazarla tanışma, 24 saat hizmet ve anında satış yer alır.
Elektronik ticaret, ürün seçeneklerinin artmasını, ürünlerin kalitesinin yükselmesini ve daha hızlı bir şekilde ödenerek teslim alınmasını sağlamaktadır. Potansiyel tüketicilerin dünyanın her yanında pazara arz edilen ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarına ve yeni üreticilerin dünya pazarlarına girmelerine imkân vermektedir. Daha düşük fiyatlı ve kaliteli ürünlerin pazara girmesi üreticiler arasında rekabetin artmasına ve tüm ticari işlemlerin maliyetinin düşmesine neden olmaktadır.
Normal koşullarda ortalama 10 yıl alan markalaşma süreci, elektronik ticaret sayesinde 2 yıla inmiş durumdadır. Bugün “Dünyanın en büyük 500” şirketi listesinde bundan birkaç yıl önce kurulmuş olan onlarca e-şirket yer alıyor.