FAALİYETİN İLGİLİLİĞİ
1.1.1. Teklif çağrısının amaçlarına/sektörlerine/temalarına/özel önceliklerine ilgililik Faaliyetin teklif çağrısının amaçlarına ve önceliklerine olan ilgililiğini açıklayınız.
Odamız ve Isparta Ticaret Borsası, üyelerinin uluslararası hale gelme sürecini iyileştirmek ve bölgedeki uluslararası ticaret oranlarını artırmak niyetindedir. Bu proje kapsamında, yeni Türk Ticaret Kanunun şartlarına uygun bir düzgün profil yaratabilmek ve sanal/çevrimiçi bir bölgesel ticaret ağından oluşan e-ticareti mümkün kılabilmek için bir Ticaret Portalı tasarlanacaktır. Bu, Türkiye Odaları Kalkındırma Programının kurumların uluslararası hale getirilmesini ve onların yerel kalkınmada kilit rol üstlenmesini amaçlayan hedefleriyle ve ayrıca bu Teklif Çağrısının özel amaçlarından birisi olan ticaret ve yatırım için fırsatların artırılması amacıyla ilgilidir.
Üyelerin farkındalığını artırmak ve onların ilgili değişikliklere adaptasyonunu kolaylaştırmak için yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında seminerler düzenlenecektir. Üyeler ayrıca hazırlanacak olan “çevrimiçi uzmanlar video kütüphanesinde” yer alan videolar aracılığıyla yasalar hakkında eğitilecektir. Bu, Türkiye Odaları Kalkındırma Programının Türk iş adamlarının Topluluk Müktesebatının adaptasyonu ile paralel olarak Türkiye’deki mevzuat değişikliklerini takip edebilmelerini amaçlayan hedefiyle ilgilidir.
Faaliyetin, ortaklık, yerel mülkiyet, vb. gibi çağrının yönergelerinde belirtilen spesifik şartlarla ve diğer spesifik alt-tema/sektör/alanla olan ilgisini açıklayınız.
Bu proje kapsamında odamız ve Isparta Ticaret Borsası, kendi aralarında ve ilk defa Limburg Ticaret ve Sanayi Odası ile bir ortaklık kuracaktır. Çalışma ziyareti sırasında ortaklar, yönetim, hizmetler ve eşleşme gibi ana alanlar hakkındaki bilgi ve deneyimlerini geliştirilecek olan aktif işbirliği aracılığıyla birbirleriyle paylaşma imkanına sahip olacaktır. Özellikle, Limburg Ticaret ve Sanayi Odasından B2B/eşleşme programıyla ilgili know-how alınacaktır. Bu, Avrupalı emsalleriyle kıyaslama yaparak hizmet kapasitesini artırmayı ve endüstriye hizmet verme noktasında onlardan faydalanmayı ve en önemli oda meseleleri hakkında yeterli bilgi almayı hedefleyen Hibe Programı amaçlarıyla ilgilidir.
Proje süresince Limburg Ticaret ve Sanayi Odası ile kurulacak ortaklık ve işbirliği ilgili tarafların birbirlerini daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Bu, işbu Teklif Çağrısının Türkiye’deki iş uygulamalarının AB tarafından daha iyi anlaşılmasını ve AB’deki iş uygulamalarının da Türkiye’de daha iyi anlaşılmasını hedefleyen özel amaçlarından birisiyle ilgilidir.
Çağrının yönergelerinde belirtilen hangi tahmini sonuçların ele alınacağını açıklayınız.
* ALTSO, Isparta Ticaret Borsası ve Limburg Ticaret ve Sanayi Odası (CCI) arasında ilk defa işbirliği yapılmaktadır. Ticari eşleşme hakkında know-how aktarılacaktır. Türkiye Odaları ile onların AB’deki emsalleri arasında karşılıklı bilgi ve anlayış güçlendirilecektir. Üyeler için iş ve yatırım fırsatlarını kolaylaştıran temel oda konuları hakkındaki bilgiler karşılıklı olarak aktarılacaktır.
* Çevrimiçi ticaret portalı yaratılacaktır. Türk ve Hollandalı şirketlerden oluşan bir ticaret ağı oluşturulacaktır. Çevrimiçi ticari eşleşme gerçekleştirilmiş olacaktır. Yeni ticaret ve yatırım fırsatları artırılacaktı.
* Limburg CCI (Hollanda, Almanya ve Belçika) “Euregional” ağına bir çalışma ziyareti gerçekleştirilecek ve işbirliği kuvvetlendirilecektir. Türkiye’nin AB’ye gelecekteki katılımı açısından fırsatlar zorluklar hakkında her iki tarafın da farkındalığı artırılacaktır.
* Türk iş dünyasının Avrupa’ya adaptasyonunu kolaylaştırmaya yönelik olarak Müktesebatla paralel Yeni Türk Ticaret Kanunu seminerler, eğitimler ve ticaret portalı aracılığıyla tanıtılacaktır. Türkiye’de ticaretle alakalı Müktesebatın etkin bir şekilde uygulanması sağlanacaktır. Türkiye’de AB iş uygulamalarının ve AB’de Türk iş uygulamalarının anlaşılması sağlanacaktır.
1.1.2. Hedef ülke/ülkeler, bölge(ler) ve/veya ilgili sektörlerin özel ihtiyaçları ve kısıtlamalarıyla ilgililiği (diğer AB girişimleriyle sinerji ve tekrardan kaçınma dahil olmak üzere) Lütfen aşağıdaki bilgilerin hepsini veriniz: Hedef ülke/ülkeler, bölge(ler) ve/veya sektörlerdeki özel proje öncesi durumu net bir şekilde açıklayınız (mümkünse nicel veri analizlerini de sununuz).
Batı Akdeniz Bölgesi dahilinde Antalya’da dört, Isparta’da iki ve Burdur’da iki ticaret odası bulunmaktadır. Ticaret Borsası sayısı Antalya’da iki, Burdur ve Isparta’da ise birdir. TURKSTAT ekonomik göstergelerine göre: 2009 yılında 44.472 şirket açılırken aynı yıl içerisinde 10.395 şirket tasfiye olmuştur. TOBB ekonomik göstergelerine göre ise 2011 yılında 54.442 şirket kurulurken 14.991 şirket tasfiye olmuştur.
TOBB dış ticaret istatistiklerine bakıldığında 2011 yılındaki ihracat miktarı 134.954 milyon ABD Doları ve 2010 yılında ise 113.883 milyon ABD Doları iken ithalat miktarı 240.833 milyon ABD Doları, 2010 yılında ise 185.544 milyon ABD Doları olmuştur. İhracatın karşıladığı ithalat oranı %61,4’ten 2011 yılında %56’ya gerilemiştir.
Antalya Ticaret Borsasının 2010 Mali Raporuna göre; gayri safi yurt içi hasılada ihracat faaliyetlerinin payı ile Türkiye OECD ülkeleri arasında ortalamanın altında kalırken 6. en küçük ekonomiye sahip olmuştur. İthalat faaliyetleri açısından ise Türkiye OECD ortalamasına daha yakındır ve 16. en küçük ekonomiye sahiptir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek bozuk dış ticaret düzenine sahiptir. İhracat hacminde %95’lik bir artış olmasına rağmen Türkiye genel anlamda dış ticaret hacim gelişmelerinin gerisinde kalmıştır ve pazardan pay alamamıştır. Antalya’nın ihracatı 2010 yılında 2009 yılına kıyasla %80 oranında artarken bir milyar ABD Dolarını geçmiştir ve önümüzdeki dönemde dış ticaret en önemli konu haline gelecektir. Rapordaki sosyo-ekonomik göstergelere göre, Antalya yıllık nüfus artışı açısından birinci sırada, kentleşme açısından ise 42. sıradadır.
Farklı ülkelerden toplamda 26.000 yabancı Alanya’da menkul satın alırken 900 adet yabancı sermayeli şirket bulunmaktadır. Alanya, her yaz yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turisti çekerken 20.000’den fazla yabancı da burada yaşamaktadır. İlçenin ekonomisinde tarım da büyük bir rol oynamaktadır ve yıllık bir milyar dolara yakın gelir getirmektedir. Dolayısıyla, Alanya hem turizm hem de tarım açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
Faaliyetin ele alacağı problemleri ve bunların her seviyede birbirleriyle nasıl ilişki içerisinde olduğuna dair detaylı bir analiz sununuz.
* Isparta Ticaret Borsası üyeleri küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. Bu işletmelerin doğru bir şekilde ve doğru araçlarla yabancı şirketlerle iletişime geçme olanakları oldukça azdır. Bu işletmelerin yabancı dillerde web sitesine ve çok dilli personele sahip olma şansları da oldukça düşüktür. Bu tarz işletmeler yabancı şirketlerle iletişime geçerek iş yapmak niyetinde olmalarına rağmen çabaları yetersiz kalmaktadır.
* Ne Alanya’da ne de Isparta’da sektörel kümeleşmeyle ilgili bilgi ve farkındalık iyi bir şekilde geliştirilememiştir. Kümeleşme sistemi özellikle gelişen ülkelerdeki KOBİ’ler için birçok olanak ve avantajı beraberinde getirmektedir. Hem coğrafi olarak yakın oldukları hem de ortak şirketleri, hizmetleri, tedarikçileri, sektörleri ve kurumları olduğu için Alanya ve Isparta arasında rekabetçi bir işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, kümeleşme KOBİ’ler için hem avantajlı hem de ihracatı teşvik edici bir yapıdır.
* Odamızın üye şirketleri ve yerel ortağımın üyeleri, yeni Türk Ticaret Kanununa adapte olmak için yeterli insan kaynağına sahip değildir. Şirketlerin çoğu mesuliyetleri ve sorumlulukları hakkında henüz tam bilgiye sahip değildir. Bazılarının bir web sitesi bile bulunmamaktadır. Diğerlerinin ise web siteleri olmasına rağmen sadece şirketleri ve ürünlerini temsil etmeyi amaçlamaktadırlar ve dolayısıyla yeni Türk Ticaret Kanununun getirdiği yükümlülükleri yerine getirmemektedirler. Önümüzdeki süreçte şirketler, kanunun gerekliliklerini yerine getirmeme ve gerekli standartları karşılayamama gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabilirler.
Yukarıdaki noktaya yönelik olarak, faaliyetle ilgili olarak ulusal, bölgesel ve/veya yerel seviyede taahhüt edilen önemli planlarınızdan bahsediniz ve faaliyetin bu tarz planlarla nasıl ilişkilendirileceğini açıklayınız.
Türkiye ve AB, 2001 yılında katılım ortaklığı anlaşmasını imzalayarak müzakere sürecine start vermiştir. Bu süreç, Ticaret Kanunumuzun AB Ticaret Hukukuna göre düzenlenmesi zorunluluğunu da beraberinde getirmiştir. Bu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 13.01.2011 tarihinde kabul edilen ve 01.07.2012 tarihinden itibaren yavaş yavaş yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanununun hazırlanmasındaki ana nedenlerden birisi olmuştur. Bu kanun, diğer AB ülkelerinin ticareti, şirketleri, nakliyesi, deniz ticareti ve sigorta faaliyetleriyle ilgili olarak dinamik bir yapıya sahip olacak açık bir kanundur. Bu tarz yasaların uygulanması sırasında en sorunlu safhalardan birisi de entegrasyondur. Odalar, borsalar ve şirketler açısından bakıldığında ilk adım olarak yeni düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Eğer düzgün bir şekilde uygulanırsa Yeni Türk Ticaret Kanunu Türk Ticaret Kanunu ile Müktesebat arasındaki bariyerleri ortadan kaldıracaktır.
Faaliyetin daha önceki bir faaliyetin devamı niteliğinde olması durumunda teklif edilen faaliyetin daha önceki faaliyete nasıl katkıda bulunacağını açıklayınız; Şu ana kadar yapılmış olabilecek değerlendirmelerin ana sonuçlarına ve tavsiyelerine değininiz. Bu faaliyet daha önceki bir faaliyetin devamı değildir.
Faaliyetin daha büyük bir programın bir parçası olması durumunda bu programa ya da herhangi bir başka planlanan projeye nasıl uyduğunu ya da onlarla nasıl koordine olduğunu açıklayınız. Özellikle Avrupa Komisyonu ile olanlar başta olmak üzere diğer girişimlerle potansiyel sinerjileri belirtiniz. Bu faaliyet daha büyük bir programın bir parçası değildir.
1.1.3. Hedef grupları ve nihai faydalanıcıları, onların ihtiyaçlarını ve kısıtlamalarını ve faaliyetin onların ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceğini açıklayınız. Seçim kriterleri dahil olmak üzere her bir hedef grup ve nihai faydalanıcıyı tanımlayınız (mümkünse nicel olarak).
ALTSO – 11 adet yönetim kurulu üyesi ve 7.218 üyesi vardır. Yeni Türk Ticaret Kanununa göre, bütün anonim şirketler için web sitesi oluşturma yükümlülüğü gelmektedir. Üyelerimizin 3.897’si bu kriteri sağlamakta ve dolayısıyla web sitesi oluşturmak zorundadır. Yaklaşık olarak 350 aktif şirketin (%10) bu projeden faydalanması beklenmektedir. Öncelik, henüz web sitesi olmayan ve uluslararası ticaret için yeterli kapasiteye sahip olan şirketlere verilecektir. Ayrıca, ALTSO yönetim kurulundan 4 kişi çalışma ziyaretine katılarak Oda uygulamalarını yerinde görecektir.
Isparta Ticaret Borsası – 5 adet genel kurul üyesi ve 305 üyesi bulunmaktadır. 30 şirkete ulaşmayı hedeflemekteyiz. Bu şirketler, henüz web sitesi olmayan ve uluslararası ticaret için yeterli kapasiteye sahip olan şirketler arasından seçilecektir. 1 yönetim kurulu üyesi çalışma ziyaretine katılacaktır.
Limburg Ticaret ve Sanayi Odası – Türkiye ile ticari bağlantılar kurmak isteyen 90 üye Ticaret Portalına katılacaktır.
Alanya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası – Alanya’da muhasebecilik yapan 482 üye bulunmaktadır. Dolayısıyla, şirketlerin mali kayıtlarını bu üyeler tutmaktadır. Bu nedenle, Türk Ticaret Kanununu ve bizim Ticaret Portalımızı bilmeleri büyük öneme sahiptir zira bu kişiler şirketleri yönlendirecektir. Bu kişiler bizim eğitimlerimize katılacaktır. Proje kapsamında 50 muhasebeciye ulaşılması hedeflenmektedir.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi – Bu birim, eğitim, danışmanlık, uygulama ve araştırma gibi farklı amaçlarla, özellikle bütün sektörlerdeki KOBİ’ler başta olmak üzere bütün bireylerin ve şirketlerin gereksinimleri için faaliyetler icra etmektedir. Eğitim personeli, proje dahilinde eğitimler, seminerler ve danışmanlık hizmetleri verecektir.
Çevre ilçelerdeki odalar, ticaret borsaları ve onların üyeleri; Antalya’da dört, Isparta ve Burdur’da ise ikişer ticaret odası bulunmaktadır. Antalya’daki ticaret borsası sayısı iki, Burdur ve Isparta’da ise birer adettir. Bölgenin “uluslararası hale gelme” durumunu artırabilmek için proje aracılığıyla bilgi ve deneyimler bu kurumlarla da paylaşılacaktır. Bu kurumlar proje faaliyetleri ve çıktıları hakkında bilgilendirilecektir. Ayrıca, Ticaret Portalı tanıtılacak ve sürdürülebilirliğin bir parçası olarak onların kullanımına açılacaktır.
TOBB ve Eurochambers üyesi odalar ve borsalar: 364 TOBB üyesi vardır. Eurochambers dahilinde ise Avrupa’da 20 milyondan fazla üye kuruluş ile 2.000 bölgesel ve yerel Odaya sahip bir Avrupa ağı bulunmaktadır. Proje web sitesi, sunumlar ve TOBB’a ve Eurochambers’a gönderilecek raporlar aracılığıyla Türkiye ve Avrupa odaları arasındaki işbirliği geliştirilecektir.
Her bir hedef grup ve nihai faydalanıcının ihtiyaçlarını ve kısıtlamalarını açıklayınız: ALTSO, kısa proje ortaklıkları olan “kardeş oda” ilişkileri sayesinde uluslararası emsalleri ile belirli kontaklar edinmiştir. Ancak, bunlar oldukça sınırlıdır ve bugüne kadar uluslararası / Avrupa odaları ile kalıcı ve uzun vadeli bir işbirliği henüz gelişmemiştir. Isparta, “Sosyo-Ekonomik Kalkınma Endeksine” göre en az gelişmiş bölgelerden bir tanesidir. Bölgeyi kalkındırmanın birinci koşullarından birisi de uluslararası ticaret hacmini artırmaktır. Isparta Ticaret Borsası bunun için yerel ve ulusal faaliyetlerde bulunmaktadır ancak yetersiz finansman ve uluslararası deneyimsizlik nedeniyle bunu uluslararası seviyede yapamamaktadırlar. Her ikisi için de birçok üye henüz Türk Ticaret Kanunun web sitesi şartlarından haberdar değildir. Birçoğunun web sitesi bile bulunmamaktadır. Yine de uluslararası pazarlara sahip olmak ya da geliştirmek istemektedirler. Fakat, birçoğu yetersiz bilgi, uluslararası deneyim eksikliği ve tabi ki kötü halkla ilişkiler faaliyetleri nedeniyle başarısız olmaktadırlar. Bunların çok azı e-ticaret uygulamalarından haberdardır.
Ayrıca, AB’de iş yapma, e-ticaret ve yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında internette çok sayıda bilgi bulunmaktadır fakat bunların bazıları doğru ya da güvenilir değildir. Bu açıdan, bizim çevrimiçi video kütüphanemiz oldukça faydalı olacaktır. Proje ile kazanılan bilgi ve uzmanlık nihai faydalanıcılara oda ortaklıklarının uluslararası ticaret ve işbirliği hacmini artırma noktasında çok önemli olduğunu gösterecektir.
Teklifin, hedef gruplarının ve nihai faydalanıcıların ihtiyaç ve kısıtlamalarıyla ilgisini açıklayınız: Proje, ALTSO, Isparta Ticaret Borsası ve Limburg CCI arasındaki ilk işbirliği olacaktır. B2B/çevrimiçi eşleşme ile ilgili know-how transferi gerçekleştirilecek ve bir çalışma ziyareti organize edilecektir. Dolayısıyla, projemiz Türkiye ve AB’deki Odalar ve Borsalar arasında uzun vadeli ortaklıklar kurmayı amaçlamaktadır ki bu da karşılıklı anlayışı kuvvetlendirecek, iş uygulamalarıyla alakalı bilgi ve uzmanlığın değiş tokuşunu artıracak, Türkiye’nin gelecekte AB’ye üyeliğinin önündeki olanak ve zorluklar hakkında her iki tarafın da farkındalığını artıracak ve dolayısıyla bu çağrının Genel Amaçlarından olan Avrupa ve Türk ticaret topluluklarının entegrasyonunu kolaylaştıracaktır.
Bizler, ticaretle alakalı Müktesebatın benimsenmesine paralel olarak Türk Ticaret Kanununun getirdiği en son mevzuat değişikliklerini tanıtan, şirketlerin internetteki görünürlüğünü artıran, kümeleşmeyi destekleyen, Türk ve Avrupalı şirketler arasındaki çevrimiçi eşleşmeyi mümkün kılan, yeni yatırım ve ticaret fırsatlarını artıran ve böylece KOBİ’lerin gelişimini destekleyen bir Ticaret Portalı geliştirmeyi; proje taraflarının hizmet kapasitesini artırmayı; bu sistem üzerinde etkin bir uluslararası ağ kurabilmek için birbirimizin bilgisinden faydalanmayı, proje üyelerinin ve onların üyelerinin uluslararası hale gelmesini desteklemeyi ve bu şekilde Türkiye ve AB’nin iş dünyasının birbiriyle entegre olmasına katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz.
Hedef grupların ve nihai faydalanıcıların katılımını sağlayacak katılımcı süreçlerden bahsediniz: Bu grupların katılımını sağlayabilmek için en başta bir ihtiyaç analizi yapılacak ve proje faaliyetleri buna göre tasarlanacaktır. Ayrıca, Yeni Türk Ticaret Kanunu Temmuz 2012’ye kadar yürürlüğe girmiş olacaktır. O tarihten sonra şirketler web şartlarını yerine getirmek zorunda kalacaktır. Bizim projemiz, eğitimler, semineler ve videolar aracılığıyla rehberlik sağlayacaktır; dahası, projemiz basit ve pratik bir araç da sunacaktır. Bu da hedef grupların ve nihai faydalanıcıların projeye katılımı için bir motivasyon kaynağı olacaktır.
1.1.4. Özel katma-değer unsurları. Özellikle kamu/özel ortaklıklarının, inovasyon ve en iyi uygulamaların ya da çevresel konular gibi diğer önemli konuların tanıtılması ya da birleştirilmesi, cinsiyet eşitliği ve eşit fırsatların, engelli insanların ihtiyaçlarının, azınlık haklarının ve yerel halkın haklarının tanıtımı başta olmak üzere her türlü özel katma değer unsurunu açıklayınız:
Proje, ALTSO, Isparta Ticaret Borsası ve Limburg CCI arasındaki ilk işbirliği olacaktır. Bizler, üye ülkelerin uluslararası hale gelmesiyle ilgili olarak Avrupa’daki en iyi uygulamaları öğreneceğiz ve çevrimiçi eşleşme sistemi sayesinde know-how transfer ederek uzun vadeli bir ortaklığı teşvik edeceğiz. Proje ortağı olan TOBB ETÜ SEM ile kurulacak işbirliği eğitimler, seminerler ve danışmanlık hizmetleri sayesinde kamu-özel ortaklığını artıracaktır. Kurulacak olan Ticaret Portalı hem proje ortakları hem de genel olarak KOBİ olan üyeleri için yenilikçi bir yöntem olacaktır. Dolayısıyla, uluslararası iş bağlantıları kurmakta zorlanan KOBİ’lere yenilikçi bir ticaret ve yatırım fırsatı sunulacaktır. Proje, bilgi-işlem altyapısı ihtiyacını, yönetimi, ve enerji maliyetlerini %25-50 oranında düşüren cloud computing (bulut bilişimi) yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Ayrıca, “kağıt bazlı” ortamdan daha çok “elektronik bazlı” ortama geçilerek kağıt kullanımı ve posta masrafları da azaltılarak karbon oranında ciddi bir tasarruf sağlanacaktır.